Startside
Click here to add text.
...et Oppegård eventyr...
Click here to add text.
Årets Fløysbonnmusikal er en historietime litt utenom det vanlige. Gjennom kjente personligheter som Sigrid Undset, Roald Amundsen, Kåre Holum og "Gutta på skauen", Maren Juel, Ingierfamilien m.fl. skal vi formidle hisorien om Oppegård kommune. med tanke på at sagnfiguren Sofie også dukker opp er det klart for et ekte Oppegårdeventyr.

På Bålerud pensjonat sitter Sigrid Undset og skriver på ”Jenny” i 1911. Hun driver samtidig middelalder-research til sin neste roman-triologi om Kristin Lavransdatter. Hun og hennes romanfigurer blir også en viktig formidler av forhistorien.

Maren Juel gifet seg med Peder Holter, de hadde ingen barn og da han døde i 1786, ble hun en av Norges rikeste kvinner i en alder av 37 år. Vi møter henne i det hun overdrar hele Ljansbruket til sin brordatter Gjertrud og henne mann Lars Ingier i 1799. Selv flytter hun til Hafslund, Sarpsborg, sammen med sin tredje ektemann Marcus Gjøe Rosenkrantz. (Han ble en av Eidsvollmennene i 1814). Ingierfamilien tar oss med videre i Oppegård-eventyret.

Så er det klart for Oppegårds første kommunestyre eller sognestyre som det dengang het. . Det hadde 8 medlemmer, men ble utvidet til 16 medlemmer allerede i 1917. Kommunestyret holdt til i rådhuset på Villa Rasten, Kolbotn. Vi får høre om den tilfeldige plasseringen av jernbane-trassen, og om den første bosetningen i kommunen i Oppegård syd, Solbråtan og Ormerud. Den nye kommunen har kun 1700 innbyggere og Ljansbruket eide mesteparten av jorden. Kommunen måtte forhandle med Ingierfamilien om oppkjøp av jord til bygging av nye boliger, skoler m.m. Ikke minst elektrisitet.

Polarhelten Roald Amundsen bodde på Svartskog, Uranienborg, fra 1908 -1928. Vi møter ham i samtale med Fridtjof Nansen. Tilstede er også hans Alaska-kjæreste Bess Magids og hans adoptiv-døtre, eskimojentene Camilla og Kakonitta, som han tok med seg hjem fra Sibir. De gikk på Bålerud skole fra 1922-24.

Johanne og Frithjof Ingier bygget Ingierstrand Bad i 1933 og anlegger landets mest moderne campingplass ved Gjersjøen, Gjersjøviken Camping. De donerer også store midler til Kolbotn kirke som har fått gratis tomt av Kullebunden gård. Widerøes flyselskap startet på Ingierstrand med sjøfly og flyttet til Fornebu i 38.

Kåre Holum og hans families fantastiske innsats under krigen, speidere/rovere, Max Manus, Gregers Gram (landet i fallskjerm på Steinsjøen i 1943), og Jan Baalsrud hører også med i vår historie. Det skjedde nemlig mye i Østmarka like ved Tharaldrud gård under krigen. Mange ”rømlinger ” skjulte seg i milorg koia på Slettåsen. Flyktningeruta, ”Timianruta”, hadde overnatting i speiderhytta ”Pølsebua” like ved Vangen. Deretter gikk man gjennom Enebakk og til Sverige.

Uvennskap mellom nord og syd, allerede fra 1918, ikke minst p.g.a. av plassering av kommunesentrum og kirke, samt navnestrid om Kullebunn, Myrvold og Oppegaard. Kulturkommunen med kulturskole, kor, korps, lag og foreninger. Sagnet om Sofiemyr, bygging av skoler og idrettsanlegg. Karjolen diskotek ble kommunens fremste varemerke gjennom hele 70-tallet.

Kolbotn Rock City, selve arnestedet for norsk jazz, pop og rock. Kolbotn-artistene Radka og Kjøtt innehar 1. og 4. plassen på Norges top 100 albumliste, de tyngste hard/methal-rock band har sitt opphav på Kolbotn og de første beatband på tidlig 60-tall kom fra Kolbotn. En rekke Spellemannspriser har gått til Oppegård-artister.

Politisk skifte fra AP til Høyre, Rolf Presthus blir Norges yngste ordfører i 1967. Innbyggertallet eksploderer. ”Gullalderen”, OL-og VM gull i bryting, spyd og fotball. KIL-jentene vinner både cupen og serien, og håndball-herrene dominerer på 80 tallet.

Kolbotntjernet blir mer og mer forurenset og dette opptar mange. Det moderne Oppegård presser seg frem med nytt kulturhus og Kolbotn Torg. Dette foregikk ikke helt uten sverdslag, og vi får innsyn i historien om hvordan politikere måtte kjempe for fremtiden. Når vi går inn i de neste 100 år er det utbyggingen på Svartskog, jernbanen og boliger/priser som er de store temaene.

Det er en stor utfordring for Fløysbonnelevene å formidle denne historien.
Kanskje også for publikum som må henge med i svingene....?

Fløysbonnmusikalen 2015 er med og feirer at Oppegård kommune er 100 år.
video:
Oppegårdsangen
Spilles i Kolben Kulturhus 24, 25. og 26. mars 2015 kl. 19.00.